top of page

De angst voor afkeuring

Zichtbaarheid kan spannend zijn


Toen ik ruim een jaar geleden voor het eerst een paar video's postte over onderwerpen als toxic relaties, het effect van je eigen schaduw op die van je kinderen en uit je comfortzone stappen, ontdekte ik dat ik zichtbaarder was met mijn werk dan ik dacht. Tot die tijd was ik gewend dat alles wat ik postte een paar honderd keer werd bekeken. Maar deze video's gingen 'viral'. Ze werden uit het niets 30.000+ keer bekeken op Facebook en 40.000+ keer op TikTok. Dat was een grote verrassing voor mij, omdat ik eigenlijk niet heel actief ben op Facebook en TikTok. Ik post wel eens wat, maar ik ben er niet actief op. Ik schrok daar best van. Ik ben niet bang om gezien en gehoord te worden, maar dit vond ik toch wel heel spannend.

Ik ging proberen me voor te stellen hoeveel mensen dat eigenlijk zijn, 30.000 mensen die mijn video's bekeken. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dat idee overweldigend kan zijn. Hoewel ik wel de intentie had om veel mensen te bereiken, zag ik dat niet helemaal aankomen, en zeker niet zo snel. Even maakte het me bang. Oei, straks zeg ik de verkeerde dingen, of straks gaan mensen denken dat ik onzin praat. Mijn schaduw, mijn onzekerheid kwam heel duidelijk naar mijn bewustzijnsveld. Dat was het moment dat ik mezelf rustig ging toespreken. “Blijf ademen Melis, je doet het geweldig, maak je geen zorgen, je bent hier klaar voor". Dat is precies wat ik nodig had van mezelf en het maakte me weer rustig.Haters

Hoewel ik meer actief ben op Instagram, waren het vooral de platformen Facebook en TikTok waarop mijn bereik groeide. Ik raakte snel gewend aan die zichtbaarheid. Ik voelde me niet meer oncomfortabel bij de zichtbaarheid, maar ik besloot juist om mijn video's nog verder te verbeteren. Het gaf me ook een goed gevoel dat mijn video's veel werden bekeken. Zichtbaarheid betekent dat mensen je zien en daar waar mensen je zien, betekent het ook dat er kritiek kan zijn. En kritiek was iets waar ik nog niet echt ervaring mee had. Mensen gaven veel positieve reacties, maar zoals iedereen wel weet die dingen deelt op social media, waren er ook mensen die er een sport van maken om hun ongenuanceerde mening te delen onder mijn video's. Hier schrok ik soms wel van. Sommige opmerkingen werden zo persoonlijk dat het me een beetje zorgen baarde. Ik bedoel... je mag echt een mening hebben of vragen stellen. En die hoeven echt niet overeen te komen met mijn belevingen die ik deel. Maar dat mensen de tijd nemen om zich persoonlijk aangevallen te voelen terwijl ik vrij algemene berichten deel om mensen te laten nadenken over zichzelf, daar was ik ook echt verrast over. Eerlijk gezegd voelde ik me ook best wel een beetje gekwetst. Ik stopte even met delen omdat ik ging twijfelen aan mezelf. Mijn intenties zijn zuiver bij het delen van content, waarom zagen sommige mensen dat niet? Het heeft me twee dagen gekost om mezelf te herpakken. Ik ging hierover in gesprek met mijn partner en een aantal vriendinnen van mij die ook relatief veel bereik hebben. Ik wilde weten hoe zij dat ervaren. Ik was blij dat ik hen had gesproken. Dat gaf me het gevoel dat ik niet de enige was die zuivere intenties had, maar toch van de "koude kermis" thuiskwam. Haha.


Doe hier je voordeel mee!

Na twee dagen besloot ik mezelf weer liefdevol toe te spreken, en dit keer met een extra "hart onder de riem". "Melis, je bent zichtbaar, dit is wat je wilde, maak het niet persoonlijk. Haters en kritieken zullen er altijd zijn met alles wat je doet. Laat het je niet tegenhouden, maar juist kracht geven om door te gaan met wat je leuk vindt en waar je goed in bent."

Ik realiseerde me dat haters en kritiek er niet ineens waren. Het was er altijd al, alleen omdat ik zichtbaarder wordt, worden zij dat ook. Put er kracht uit. Ik besloot niet meer persoonlijk op dergelijke reacties te reageren en als het echt respectloos of dreigend was, deze berichten gewoon te verwijderen. Mijn pagina is van mij en ik bepaal wie en welke energie wel en niet welkom is. Het mag er zijn, maar niet op mijn kanalen.

Ik realiseerde me dat zulke mensen waarschijnlijk niet echt iets nuttigs te doen hebben in hun leven. Ik bedoel... ik heb heel veel nuttige dingen te doen in mijn leven. Ik heb echt geen tijd om iemand te haten hoor. En niet alleen dat, als ik mensen hun dromen zie najagen, wil ik ze juist aanmoedigen om door te gaan en gun ik het ze juist, zelfs als ik het er niet helemaal mee eens ben. Verschillende meningen mogen naast elkaar bestaan. Dat is helemaal oke. Iedereen probeert dingen voor zichzelf uit om plezier te hebben, dat is alleen maar mooi. Tenzij het ten koste van andere mensen gaat, daar krijg ik echt geen energie van. Eerder een allergische reactie :D!


Je bent nooit de enige!

Deze situatie en de gesprekken die ik hierover had, wilde ik als inspiratie gebruiken voor een "How About" aflevering. "How About" is mijn Insta-live programma waar ik zo nu en dan in gesprek ga met gasten om maatschappelijke en taboe onderwerpen te bespreken. Ik besloot een "How About" te maken over de schaduwkanten van social media. Samen met Sharvani, Kristel Melissa en Marjolein Berendse ging ik dit gesprek aan. Zij hebben allemaal een relatief groot bereik, doen mooie dingen, zijn inspirators voor hun omgeving en hebben ook ervaring met haters en kritiek. We gingen in gesprek over onze positieve ervaringen met social media, de schaduwkanten ervan en uiteraard ook over hoe we hiermee omgaan. Maar ook hoe je dit kunt betrekken en toepassen in je eigen dagelijks leven. Hoe ga je met kritiek om in je leven en hoe zet je dit om naar je kracht? Ben je benieuwd naar deze live? Hier heb ik de link voor je, zodat je hem ook terug kunt kijken en geïnspireerd kunt raken. Laat ons vooral in de comments weten wat jouw ervaring is en welke tips je voor jezelf meeneemt of nog extra hebt voor een ander: https://www.instagram.com/reel/Ckgvh42DC-c/.


P.s.

Het leven bestaat uit balans. Wij mensen zijn geneigd om te denken dat alles alleen maar goed moet zijn in ons leven. Hierdoor willen we de mindere dingen het liefst uit de weg. Maar sterker en wijzer wordt je niet door te vermijden. Dat wordt je door aan te gaan en ervan te leren. Alhoewel…het is hierbij uiteraard belangrijk dat je filtert welke battle je wel en niet moet aangaan natuurlijk.

bottom of page